srijeda, 21. rujna 2016.

rizik

Rizik za nedostatak vitamina B12 imaju:
  • Vegani (vegetarijanci koji ne jedu mlečne proizvode ili jaja)
  • Kod oboljenja koja dovode do lošeg usvajanja hrane u crevima (nedostatak enzima za varenje, hirurško odstranjenje delova crevnih puteva)
  • Infekcije želuca bakterijom Helicobakter pylori, koja dovodi do čira na želucu. Ova bakterija oštećuje ćelije želudačne sluznice, koje stvaraju unutrašnji faktor neophodan za usvajanje vitamina B12.
  • Kod HIV-a
  • Stariji ljudi preko 65 godina, jer se starenjem smanjuje sposobnost stvaranja unutrašnjeg faktora.

Perniciozna anemija

Perniciozna anemija se javlja kada želudačne ćelije ne mogu da stvore unutrašnji faktor, pa telo ne može usvojiti vitamin B12. Simptomi su slabost, bleda koža, dijareja, gubitak težine, groznica, osećaj trnjenja u rukama i nogama, gubitak ravnoteže, konfuzija, gubitak pamćenja, umor. U tim slučajevima vitamin B12 mora da se primenjuje intravenski (injekciono), jer davanje oralnih oblika nema zadovoljavajući efekat. Perniciozna anemija može biti ozbiljno stanje i treba stručno da se leči.

Srčana oboljenja

Folna kiselina može zaštititi srce i krvne sudove. Nađena je veza između povišenih vrednosti homocisteina i šansi za infarkt i šlog. Naime, ljudi koji imaju povećan nivo homocisteina u krvi imaju 1.7 puta veće šanse za oboljenja koronarnih arterija (koja dovode do infarkta miokarda) i 2.5 puta veće šanse za moždani udar u odnosu na ljude sa normalnim nivoom homocisteina. Ipak, još nije ustanovljeno da li homocistein izaziva srčana oboljenja ili nešto drugo utiče na povećanje homocisteina i na razvoj srčanih oboljenja. Za sada neki stručnjaci misle da smanjenjem homocisteina mogu da se smanje šanse za razvoj srčanih oboljenja, srčanog udara i šloga.

Umor

Nedostatak vitamina B12 izaziva umor. Izgleda da vitamin B12 povećava energiju kod ljudi koji su deficitarni, ali i kod onih kod kojih su zabeležene normalne vrednosti. Ljudi koji pate od sindroma hroničnog umora takođe mogu imati koristi od vitamina B12.

U kojim namirnicama se nalazi vitamin B12?

Vitamin B12 se nalazi u hrani životinjskog porekla. Dobri izvori su riba, školjke, mlečni proizvodi, jetra, bubrezi, jaja, teletina, svinjetina.
Biljke samo retko sadrže vitamin B12, npr. tempeh – fermentisani proizvod od soje (dok soja ne sadrži vitamin B12) i to u vrlo malim količinama. Vegetarijancima se preporučuje dovoljna upotreba jaja i mlečnih proizvoda da bi dobili potrebne količine vitamina B12. Vegani i makrobiotičari treba da povedu računa o unosu ovog vitamina, a mnogi od njih se odlučuju za dodatni unos u vidu suplemenata vitamina B12. Naročito žene vegani koje planiraju trudnoću treba da povedu računa, jer u nedostatku ovog vitamina dolazi do neuroloških poremećaja kod ploda (oštećenja nervnih ćelija). Isto tako kod dece koja se hrane vegetarijanski ili makrobiotički treba obratiti posebnu pažnju na unos vitamina B12.
Neke alge i morski plodovi sadrže analoge vitamina B12, ali oni čak mogu da utiču na metabolizam pravog vitamina B12 i da smanje njegovu količinu u organizmu. Neki vegetarijanci se odlučuju za unošenje ekstrakta kvasca, kao jednog od izvora vitamina B12.