subota, 17. rujna 2016.

kinoa

Priprema jela s quinoom

Tek u poslednje vreme quinoa u kuhinji zauzima mesto koje zaslužuje. Semenke quinoe su prirodno presvučene saponinom koji ih štiti od spoljnih  uticaja prilikom rasta. Saponin se uklanja pre pakovanja no neznatna količina ipak ostane, pa je neizostavno potrebno isprati semenke hladnom vodom u cediljki sa sitnim porama ili gazi pre kuvanja kako ne bi prisutnost saponina pokvarila ukus jelu.
Semenke nakon ispiranja zalijte vodom (na 1 šoljicu  quinoe dodajte 2 do 2,5 šoljice vode), pa lagano kuvajte uz povremeno mešanje dok vam voda ne nestane, a to je oko 15 minuta. Od šoljice sirovog zrna kuvanjem se dobije tri šoljice kuvane quinoe. Kuvanu quinou možete čuvati u frižideru na +4°C dva do tri dana.

Kuvana quinoa je zanimljiv dodatak salatama, supama, prilozima, povrtnim i mesnim jelima, a upotrebljava se i u pripremi kolača i hleba. Proklijale semenke quinoe mogu se koristiti kao dodaci salatama i ostalim hladnim jelima.
Quinoa brašno se može mešati s kukuruznim i pšeničnim brašnom. Kod pripreme hleba učinak  quinoa brašna je od 10-13 %,kod pripreme testenine 30-40 %, a kod pripreme slatkog peciva 60 % quinoa brašna. Quinoa ima jestivo lišće koje se kuva i upotrebljava kao blitva i spanać. Koristi se samo, ali i u kombinaciji s drugim žitaricama, a najčešće rižom, prosom, kukuruznim brašnom i amaranthom.


QUINOA RECEPTI

Ako ste ljubitelj riže verovatno će vam se svideti i quinoa. U puno recepata možete rižu zameniti quinoom, naravno ako vam odgovara malo gorkasti ukus.
Obogatite je dodatkom karameliziranog luka i pinjola, korice naribane narandže, mladog spanaća ili blitve, paradajz.

Ako želite pripremiti  quinou za doručak uzmite jednu šoljicu semenki quinoe zalijte sa dve šoljice vode pa lagano kuvajte deset minuta, potom umešajte pola šoljice tanko narezanih jabuka, trećinu šolje suvog grožđa, prstohvat cimeta pa kuvajte dok se voda ne upije. Poslužite sa mlekom ili pavlakom zaslađeno medom ili smeđim šećerom.
Quinoa je idealna za pripremu vegeterijanskih i makrobiotičkih jela. Dobro se slaže sa sezonskim svežim salatama i mirisnim biljem, belim lukom, lukom, povrćem, maslinama, limunom i maslinovim uljem.

Kod pripreme hleba dodavanjem nešto više od 10% quinoa brašna u kukuruzno ili pšenično brašno dobićete bogatiji hleb proteinima, a kod pripreme kolača   quinoa može dekorativno zameniti pržene naseckane lešnike.

Salata od karfiola

Topla salata od karfiola i quinoe može biti samostalno jelo, salata ili pak prilog uz ribu ili belo meso koja se priprema vrlo jednostavno. Skuvajte karfiol pa potom povrtni temeljac od karfiola  upotrebite kod kuvanja quinoe, a pred kraj umešajte malo pirea od paradajza. Kuvani karfiol odvojite na cvetove pa stavite u vatrostalnu posudu poprskajte maslinovim uljem i pecite nekoliko minuta na 200°C dok ne dobijete zlatnu boju po rubovima. Zapečeni karfiol poslužite na toplom tanjiru, a preko njega rasporedite kuvanu quinou, pospite sve vlašcem  i dodajte nekoliko kašičica  ricotte ili kozjeg mladog sira.

Quinoa sa graškom

    1 šoljicu quinoe
    pola luka
    2 kašike ulja
    1 kašiku đumbira
    ljute papričice
    1 kašičicu kurkume
    1 kašičicu korijandera
    prstohvat cimeta
    2 šoljice vode
    pola šoljice svežeg ili zamrznutog graška i soli po ukusu.
(za 6 osoba)

Priprema:

Izdinstate naseckani luk na ulju, dodajte đumbir, čili i quinou nekoliko minuta. Zatim dodajte kurkumu, korijander i soli pa nakon kratkog distanja dodajte vodu I quinou, kuvajte 12 minuta pa dodajte grašak i kuvajte dok se voda ne upije, a grašak skuva. Po potrebi još posolite. Ovako pripremljenu quinou možete poslužiti s pečenim pilećim prsima ili svinjskim fileom u umaku od bresaka.

Slatki krompir se često koristi u kombinaciji s quinoom pa ima niz kolača u toj kombinaciji, a jedan od istaknutijih su pogačice od slatkog krompira i quinoe s umakom od ananasa : u narendan krompir dodati luk I peršun. Umešati jaja I brašno. Testo oblikujte u pogačice. Zagrejte ulje I propržite 4-5 minuta sa svih strana. Poslužite toplo.