Natrij je jedan od najvažnijih makrominerala elektrolita u ljudskom organizmu. Predstavlja najčešći pozitivno nabijeni ion u izvanstaničnoj tekućini. Sudjeluje u formiranju osmolarnosti izvanstanične tekućine, održavanju kiselobazne ravnoteže tekućine. Natrij sudjeluje u prijenosu živčanih impulsa, te u mišićnoj kontrakciji.
Nedostatak natrija u normalnoj prehrani uglavnom nije moguć, ali može nastati zbog nekih bolesti, kao što je proljev, povraćanje, opekline i tumori.
Preveliki unos natrija može izazvati značajne poremećaje u organizmu. Dugotrajno prekomjerno soljenjenje hrane može dovesti do povećanog krvnog tlaka i oštećenja bubrega. Jednokratni unos velike količine natrija je opasan i po život, jer ljudski organizam nema mehanizam za sprečavanje prevelike apsorpcije natrija u crijevima. Kod toga nastupa mučnina, povraćanje, grčevi, proljevi, poremećaj srčanog rada. Uzimanje jedne žlice kuhinjske soli može ubiti čovjeka.
Natrijum
u hrani: kuhinjska so, produkti mora, mleko, sir, jaja, povrće, hleb,
pšenica i pšenične klice, ovseno brašno, mrkva, karfiol, celer, spanać,
radič, leguminoze, orasi, suva šljiva