Organdaka hrana, prednosti i mane
Pod pojmom organske hrane podrazumeva se hrana koja je proizvedena i
prerađena bez upotrebe sintetičkih đubriva i pesticida, kanalizacionog
otpada, zračenja, hormona rasta, antibiotika, genetski modifikovanih
komponenti, sintetičkih aditiva i industrijskih rastvarača, i uz
maksimalnu brigu o životinjama. Kod ovakve hrane fokus se stavlja na
zaštitu potrošača (zdravstvenu ispravnost i bezbednost), reciklažu i
zaštitu životne sredine.
Organski proizvodi sertifikuju se u skladu sa odgovarajućom regulativom, proizvodnja se
proverava i sertifikat obnavlja na godišnjem nivou (uz moguće dodatne
nenajavljene inspekcije); ukoliko uslovi organske proizvodnje nisu
zadovoljeni, hrana može izgubiti oznaku “organskog proizvoda”.
Pošto se pri proizvodnji organske hrane teži prirodnom rastu biljaka
i životinja i postizanju vrhunskog kvaliteta, može se očekivati da će
njen kvalitet, nutritivna vrednost i organoleptička svojstva biti slični
ili bolji od konvencionalno gajene hrane (kod koje se teži maksimalnoj i
brzoj proizvodnji, bez obraćanja pažnje na nutritivnu vrednost i ukus).
Ovakve namirnice stoga su naročito pogodne za decu (u razvijenim
zemljama dostupan je veliki broj organskih proizvoda namenjenih bebama i
maloj deci). Istovremeno se, zbog izbegavanja većine đubriva, pesticida
i antibiotika, dobija hrana bez hemijskih kontaminanata.
Treba napomenuti da organski gajena hrana nije nužno bez rizika i
nedostataka. Dok je smanjeno izlaganje poljoprivrednih proizvođača i
konzumenata pesticidima, i njihova emisija u životnu sredinu i lanac
ishrane, upotreba prirodnog đubriva (stajskog đubriva, komposta
pravljenog od izmeta ili prostirke iz štala, i ostataka biljaka) takođe
može dovesti do zagađenja životne sredine (putem spiranja iz zemljišta u
vodotokove i vodene površine) i do različitih oboljenja (neadekvatno
tretirano đubrivo izvor je patogenih mikroorganizama).
Dalje, iako se pri proizvodnji ne koriste sintetički pesticidi i
druge agrohemikalije, one ipak mogu dospeti u namirnice putem vetra,
padavina, navodnjavanja itd. Zapravo, sadržaj kontaminanata je približno
3× niži od konvencionalno gajene hrane; upitno je da li količine
pesticida u konvencionalno proizvedenoj hrani zaista imaju uticaj na
zdravlje čoveka, naročito kada se uzme u obzir da je čovek izložen i
mnogo većim količinama prirodnih pesticida iz biljaka. Zbog nekorišćenja
efikasnih đubriva i pesticida prinosi su višestruko niži; postavlja se
pitanje da li organska proizvodnja može da zadovolji potrebe čovečanstva
za hranom. Na kraju, organski gajena hrana tipično je znatno skuplja od
konvencionalno gajene, a manji je i izbor namirnica.