ponedjeljak, 10. listopada 2016.

jednostavno i jeftino

Jednostavan i jeftin jelovnik

Za doručak preporučujemo žitarice jer smanjuju osjećaj stresa i podižu raspoloženje. Još je bolje ako se dopune sjemenkama koje sadrže dobre masnoće - lanene, suncokretove, bučine ili sezamove pahuljice. Dodajte i malo svježeg ili sušenog voća.

Dobar je savjet u blender ubaciti jednu bananu, jagode, razne zelene biljke poput mente, matičnjaka, blitve, zelene salate, špinata, po nekoliko listića, vodu, lješnjak, orah ili bajame, žlicu meda

RUČAK:

Tjestenina s tikvicama

Tikvice naribajte na krupno. Luk sitno narežite, a češnjak propasirajte. Na malo ulja popržite luk i češnjak, dodajte tikvice i pirjajte ih dok ne omekšaju. Dodajte zatim vrhnje, parmezan i začine prema ukusu, te kuhajte na umjerenoj temperaturi 10 minuta, do željene gustoće. Dodajte skuhanu tjesteninu.

Špageti s rajčicama

Na malo maslinovog ulja propržite crveni luk, dodate sok od rajčice (domaći ako imate, a ako ne pelat iz konzerve), narezani bijeli luk i bosiljak, te sol i papar. Dodajte i malu žličicu šećera da „ubije“ kiselost rajčice. Ako nemate svježeg bosiljka, poslužit će i pola žličice sušenog. Prelijte po špagetima.

Špageti carbonara

Na maslu kratko ukuhajte vrhnje za kuhanje, dodajte šunku i naribani parmezan. Prelijte po špagetima koje ste kuhali 8 do 10 minuta.

Riža s gljivama i tikvicama

Kuhati rižu prema uputama na vrećici. U tavi na maslacu stavite peći tikvice i gljive, koje pritom posolite. Nakon što je jedno i drugo gotovo, istresete rižu u tavu i promiješate cjelokupni sadržaj.

Pileći file sa salatom

Ispecite pileći file i narežite razno povrće, kao što su rajčica, krastavac, paprika, matovilac, zelena salata i slično. Sve to zajedno promiješajte i začinite žličicom maslinovog ulja, aceta balsamica, soli i paprom.

Kuhana quinoja

Skuhajte quinoju i stavite malo zapečenog kelja – jedan list kelja narežite na trakice i prepržite na kokosovom ulju, i na kraju kockice jabuke.

Sendvič sa špinatom i jajetom

Tostirajte dvije kriške kruha, između njih stavite kuhani špinat, jaje ispečeno na oko, a možete dodati i malo rajčice i maslinova ulja. Može se ubaciti i koja kriška prepečene slanine.

Začinjena riža s pivom

Riža je odlična namirnica, laka za pripremu, a isto tako vrlo zdrava i zasitna, posebice u kombinaciji s povrćem. Skuhajte rižu te je pomiješajte s kuhanim povrćem poput graška i mrkve koji mogu biti i iz zamrzivača te sve to začinite paprom, kuminom, češnjakom i tajnim sastojkom: pola čaše piva.