Alkohol se može klasificirati kao hrana, lijek ili otrov. Zloupotreba
alkohola jedan je od osnovnih javno zdravstvenih problema. Ipak, na
alkohol se rijetko gleda kao na problem budući da su alkoholna pića
sastavni dio većine društvenih okupljanja i predstavljaju općeprihvaćeni
simbol svake proslave.
Alkoholna
pića klasificiraju se kao hrana jer sadrže točno određenu energetsku
vrijednost. Jedan gram alkohola sadrži 7 kcal, što je više nego što
osigurava gram ugljikohidrata ili proteina koji osiguravaju 4 kcal.Izrazito velike količine alkohola koje se konzumiraju u kratkom
vremenskom razdoblju mogu biti fatalne. Alkohol je toksičan i kad se
konzumira redovito u povišenim količinama.
Tada uzrokuje ireverzibilna oštećenja jetre te drugih organa u
tijelu, poput gušterače, probavnog sustava, mozga, srca, mišića i
spolnih žlijezda. Međutim, istraživanja su pokazala da umjerena
konzumacija može imati pozitivan učinak na zdravlje čovjeka.
Uvjerljivi dokazi koje nude stotine istraživanja pokazuju da osobe
koje konzumiraju male do umjerene količine rjeđe obolijevaju od bolesti
srca u usporedbi s onima koji uopće ne piju alkohol te onima koji
pretjeruju s njegovim konzumiranjem.
Koja količina alkohola je poželjna, ovisi o dobi, spolu i općem
zdravstvenom stanju. Iako je teško definirati "umjereno" , čini se da su
jedna do dvije čaše kvalitetnog crnog vina dnevno dobar recept za
zdravo srce.