Jod je najbolji antibiotik, antivirusno i antiseptičko sredstvo svih vremena. – Dr. David Derry
Jake
otopine joda (Lugolova otopina) sadrže 5% joda i 10% kalijevog joda
(KI) u vodenoj otopini. Simptomi nedostatka joda uključuju grčeve u
mišićima, hladne ruke i stopala, sklonost debljanju, lošu memoriju,
zatvor, depresiju, edem, mijalgiju, slabost, suhukožu i lomljive nokte
Lugolova otopina doslovno izbacuje iz igre vašeg liječnika i
farmaceutsku industriju, a njima se to nikako ne sviđa jer žele da
budemo doživotno ovisni o njihovim lijekovima. Oni su svjesni da je uz
mali trošak, Lugolova otopina je jeftina, moguće eliminirati skupe
odlaske kod liječnika i u laboratorije i izbjeći doživotnu ovisnost o
njihovim lijekovima ( drogama ).
No, nisu oni izgradili svoje
carstvo bilijuna i bilijuna dolara tako što su bili ljubazni ili
glupi......zato nastoje zabraniti taj prirodni element, dodatak hrani,
elementarni jod, koji je presudan za naše zdravlje.
Vaši liječnici
i lijekarnici nastojat će vas uvjeriti da sav jod koji vam je potreban
dobijate iz morske ribe ( ako je pojedete 9 kg na dan zajedno sa svom
živom koju riba sadrži ) te da je konzumacija dodatnog joda toksična i
opasna za upotrebu...
U stvari, jod je bio smatran panacejom (lijekom za sve) kodsvih bolesti.
Nobelov laureat dr. Albert Szent Györgi, liječnik koji je otkrio vitaminC je napisao: „Kada
sam bio student medicine, jod se u obliku kalijevog joda koristiokao
univerzalni lijek. Nitko nije znao što on čini, ali činio je nešto i
radio je nešto vrlo dobro.“ Danas nam je poznato što jod čini i
koliko može pomoći ljudima, ali moderna alopatska medicina spava i pušta
ljude da pate i umiru zbog njegovog nedostatka.
Istraživači su
zaključili da dodavanje joda može spriječiti pogoršavajući učinak na
kardiovaskularne bolesti zbog nedostatka joda.
Svi se slažu da
nedostatak joda uprehrani uzrokuje spektar poremećaja koji uključuje
(poredano po ozbiljnosti) gušavost, hipotireozu, mentalnu retardaciju i
kretenizam (ozbiljna mentalna retardacija koju slijede fizičke
deformacije).
Osobe kojima nedostaje joda pate od fizičkih,
neuroloških, mentalnih, imunoloških i reproduktivnih bolesti. Jod je
važan za ispravno funkcioniranje nervnog sustava, a dr. S. Cunnane
predlaže da je „jod osnovni hranjivi sastojak ljudskog mozga u njegovoj
evoluciji“.
Jod je moj izbor lijeka. Koristim ga za sve. Podignuo
sam djecu i moje unuke na jodu. Mojem sinu je trebalo ukloniti krajnike,
a ja sam ih odlučio mazati jodom. Nikada više nije imao problema sa
grlom. Uzeo bih bočicu sa sprejem, ulio nešto joda u nju i poprskao
njegove krajnike. Kao što možda znate, jod se brzo suši, pa on nije
progutao ništa od toga. Počelo je djelovati 24 sata nakon prskanja grla.
L A Ž U
Farmaceutska
industrija rekla im je da tako pričaju, a nažalost mnogi od njih nisu
ni svjesni da jednostavno lažu i da su samo pijuni u rukama jedne
SOTONSKE UDRUGE, farmako-naftno-monetarnihkartela.
ZAPAMTITE:
“JOD
JE UNIVERZALNI DODATAK PREHRANI KOJI NAM OMOGUĆAVA DA BUDEMO VLASTITI
LIJEČNICI. ON JE ESENCIJALNA HRANJIVA TVAR ZA DOBRO ZDRAVLJE,
JEDNOSTAVAN LIJEK ZA RAZNE FIZIČKE I MENTALNE POREMEĆAJE, DJELOTVORNO
SREDSTVO ZA DETOKSIKACIJU I ANTISEPTIK..... “
Kolika
je šteta nanesena ljudima izbacivanjem joda iz svakodnevne primjene
najbolje govore riječi dr.med.Guya E.Abrahama koji tvrdi da je
izbacivanje joda uzrokovalo ...“više patnje ismrti…od oba svjetska rata
zajedno.“ Šteta je počinjena početkom 1980 godine, a traje do danas....
Ako
se uzima Lugolova otopina onda je početna doza dvije kapi u čaši vode
pa do šest kapi. Svatko neka polagano sam eksperimentira svi smo
različiti i naše potrebe za jodom variraju, no dvije do četiri kapi bi
bilo dovoljno jer godinama živimo u manjku elementarnog joda, a pod
ogromnim smo utjecajem broma koji se nalazi u namirnicama koje se
najviše i konzumiraju, kruhu i mlijeku.
Lugolova otopina treba sadržavati 5,0 posto joda i 10,0 posto kalijeva jodida u vodi.
Dvije kapi sadrže 5 mg joda i 7,5 mg kalijeva jodida.
Jod
je najsigurniji od svih elemenata u tragovima i jedini koji se može
davati bez opasnosti kroz duže vrijeme u količinama do 100.000 puta
većim od preporučene RDA doze – ovo je istraživanjima dokazao
dr.Brownstein.
Izuzetak su osobe koje imaju alergiju na jod koja je inače izuzetno rijetka.
Svakih
sedamnaest minuta svaka kap krvi u našem tijelu prolazi kroz našu
štitnjaču, i ako ona sadrži dovoljnu količinu joda, bakterije i virusi
koji nastaju u krvi će biti ubijeni dok krv prolazi kroz štitnjaču.
Korištenje jodiranih soli kod kuće je jedan od najlakših načina pojačavanja unosa joda.
Važno
je napomenuti da je obična kuhinjska sol slab izvor joda. Ljudi koji ne
jedu morsku hranu, životinjske proizvode ili jodiranu sol imaju potrebu
uzimati nadomjeske kako bi bili sigurni da je njihov unos adekvatan.
On uklanja
otrovne kemikalije (živu, florid, te bromid i aluminij, kojima nas
svakodnevno zaprašuju kemtrejlovima s neba – ovome treba dodati i
stroncij) i biološke otrove, potiskuje autoimunitet, jača T-stanice
adaptivnog imunološkog sustava, te štiti od abnormalnog rasta bakterija u
želucu.
Možemo raspravljati o njegovoj optimalnoj dozi,
ali brzo bismo se složili da je jod apsolutno neophodan za zdravlje
štitne žlijezde kao i jajnike, dojke i prostatu.
Osim povećanog
rizika za rak dojke kod žena s manjkom joda, postoji uvjerljiv dokaz da
manjak joda povećava rizik od raka štitne žlijezde. Ovo je samo nekoliko
razloga zbog kojih biste se trebali zainteresirati za jod. U vremenu
sve većeg izlaganja otrovima svima nam je potrebno više, a ne manje joda
jer on ima vrlo specifične zaštitne učinke protiv nekoliko uobičajenih
otrova kao što su flor i bromid, a u manjoj mjeri pomaže pri eliminaciji olova i žive iz tijela.
Jod
se nekada smatrao mnogo važnijim toliko da se do prije dvadeset godina
rutinski dodavao kao nadopuna kruhu. Jod se u malim količinama nalazi u
nekim solima, ali zdravstveni djelatnici ne uzimaju u obzir da jod
isparava dok se nalazi na kuhinjskom stolu.
Antiseptička svojstva
joda se koriste za sterilizaciju svake površine i materijala u
bolnicama. Jod je izvrstan mikrobicid sa širokim rasponom djelovanja što
uključuje sve važne mikroorganizme vezane uz zdravlje kao što su
probavne bakterije, probavni virusi, bakterijski virusi, gljivice i
ciste protozoe.
////-/-/-/-/-/-/-/////
…sledi text sa FB grupe dr Slađane Velkov:
Danas
je u svetu nedostatak jodanajčešci uzrok mentalne retardacije i
oštećenja mozga. Problemi u trudnoći, abortusi i druge komplikacije mogu
biti posledica nedostaka joda. Deca sa nedostatkom joda su apatična,
često imaju poremećen rast i razvoj, govor, sluh,kretanje.
Ranije
su u školama držali otvorenu bočicu sajodom u učionicama. Sada toga
više nema, sada fluorescentno svetlo po učionicama zrači decu i sisa im
energiju.
Kod trovanja hranom 6 kapi lugola (oblik jodaza
oralnu upotrebu) u časi vode moze rešiti problem. Eventualno se može
ponoviti terapija posle 2 sata. Za decu je doza polovina toga.
Kod
salmonele se uzima 6 kapi lugola 4 puta dnevno 3 dana, za decu su doze 3
kapi. Ovo nisam lično probala pa ne mogu tvrditi ali znam da je nekim
mojim prijateljima lugol pomogao mnogo.
Da bi smo utvrdili da li
nam nedostaje jod, možemo namazati malo lugola na unutrašnju stranu ruke
(2-3 kvadratna cm) i pratiti za koje vreme će koža upiti sav jod.
Ukoliko koža upije jod za 8 sati, imamo veliki nedostatak, izmedju 8h i
16h imamo umeren nedostatak i ukoliko jod isčezne izmedju 16h i 24 h,
imamo blagi nedostatak. Ako počne da nestaje tek posle 24 h imamo
dovoljno joda u telu. (Dr. Guy Abraham, M.D.)
Sada uglavnom svi imamo nedostatak.
Preporučijem
upotrebu 3 kapi dnevno na kožu 3 meseca a kasnije samo po jednu. Za
decu je dovoljna 1 kap sve vreme. Trudnicama i maloj deci se ne
preporučuju kapi, može se držati otvorena bočica sa lugolom u svakoj
prostoriji.
Posle nekoliko meseci upotrebe lugola, se napravi pauza par meseci.
Utrljava se na unutrašnju stranu podlaktice, na mestima gde je koža tanka.
Doze
koje sam navela i način upotrebe su potpuno bezbedni čak i kod
nedovoljnog rada štitne žlezde gde se sa 3 kapi na kožu može produžiti
još 3 meseca.
Danas imamo radioaktivnog materijala svuda oko
nas i sve ga je više. Jod neutrališe radiokativne čestice kao i još
neketoksine, uključujući i fluor. U idealnim i zdravim uslovima nema
potrebe koristiti jod ali u ovim kada smo zaprašivani iz vazduha i sa
zemljeotrovima jod može mnogo koristiti.
Jod je odličan za eliminaciju fluora, broma iradioaktivnih materija.
Ima
ga u biljkama: crveni kupus, crni i beliluk, paradajz, potočarka
(zelena lisnata biljka), spanać, alge (posebno Kelp), brusnica, jagode,
smokve, limun, pomorandže, jabuke, ananas, cvekla, pasulj.
Ne
preporučujem dugotrajno oralnu upotrebu joda osim u hitnim situacijama
koje sam opisala u tekstu. Doze kojesam navela i način upotrebe su
potpuno bezbedni čak i kod nedovoljnog rada štitne žlezde gde se sa 3
kapi na kožu može produziti još 3 meseca. Jod se lako može predozirati sto može imati ozbiljne posledice.
Na internetu ima razlicitih doziranja ali su iz mog iskustva često netačna i dovode do disbalansa.
Utrljava se na unutrašnju stranu podlaktice, na mestima gde je koža tanka.
Dr Sladjana Velkov
http://slobodni.net/t114853/#ixzz2ScuFuPiw
-/-/-/-/-/-
ostali tekstovi:
http://matrixworldhr.wordpress.com/2012/09/14/jod-vratite-univerzalni-hranjivi-lijek-1-dio/
http://matrixworldhr.wordpress.com/2012/09/15/jod-vratite-univerzalni-hranjivi-lijek-2-dio/
http://matrixworldhr.wordpress.com/2012/09/16/jod-vratite-univerzalni-hranjivi-lijek-3-dio/
Nikola Ivankovic - Facebook