petak, 16. rujna 2016.

jod

Jod je najbolji antibiotik, antivirusno i antiseptičko sredstvo svih vremena. – Dr. David Derry

Jake otopine joda (Lugolova otopina) sadrže 5% joda i 10% kalijevog joda (KI) u vodenoj otopini. Simptomi nedostatka joda uključuju grčeve u mišićima, hladne ruke i stopala, sklonost debljanju, lošu memoriju, zatvor, depresiju, edem, mijalgiju, slabost, suhukožu i lomljive nokte Lugolova otopina doslovno izbacuje iz igre vašeg liječnika i farmaceutsku industriju, a njima se to nikako ne sviđa jer žele da budemo doživotno ovisni o njihovim lijekovima. Oni su svjesni da je uz mali trošak, Lugolova otopina je jeftina, moguće eliminirati skupe odlaske kod liječnika i u laboratorije i izbjeći doživotnu ovisnost o njihovim lijekovima ( drogama ).
No, nisu oni izgradili svoje carstvo bilijuna i bilijuna dolara tako što su bili ljubazni ili glupi......zato nastoje zabraniti taj prirodni element, dodatak hrani, elementarni jod, koji je presudan za naše zdravlje.
Vaši liječnici i lijekarnici nastojat će vas uvjeriti da sav jod koji vam je potreban dobijate iz morske ribe ( ako je pojedete 9 kg na dan zajedno sa svom živom koju riba sadrži ) te da je konzumacija dodatnog joda toksična i opasna za upotrebu...

U stvari, jod je bio smatran panacejom (lijekom za sve) kodsvih bolesti.
Nobelov laureat dr. Albert  Szent Györgi, liječnik koji je otkrio vitaminC je napisao: „Kada sam bio student medicine, jod se u obliku kalijevog joda koristiokao univerzalni lijek. Nitko nije znao što on čini, ali činio je nešto i radio je nešto vrlo dobro.“ Danas nam je poznato što jod čini i koliko može pomoći ljudima, ali moderna alopatska medicina spava i pušta ljude da pate i umiru zbog njegovog nedostatka.
Istraživači su zaključili da dodavanje joda može spriječiti pogoršavajući učinak na kardiovaskularne bolesti zbog nedostatka joda.
Svi se slažu da nedostatak joda uprehrani uzrokuje spektar poremećaja koji uključuje (poredano po ozbiljnosti) gušavost, hipotireozu, mentalnu retardaciju i kretenizam (ozbiljna mentalna retardacija koju slijede fizičke deformacije).

Osobe kojima nedostaje joda pate od fizičkih, neuroloških, mentalnih, imunoloških i reproduktivnih bolesti. Jod je važan za ispravno funkcioniranje nervnog sustava, a dr. S. Cunnane predlaže da je „jod osnovni hranjivi sastojak ljudskog mozga u njegovoj evoluciji“.
Jod je moj izbor lijeka. Koristim ga za sve. Podignuo sam djecu i moje unuke na jodu. Mojem sinu je trebalo ukloniti krajnike, a ja sam ih odlučio mazati jodom. Nikada više nije imao problema sa grlom. Uzeo bih bočicu sa sprejem, ulio nešto joda u nju i poprskao njegove krajnike. Kao što možda znate, jod se brzo suši, pa on nije progutao ništa od toga. Počelo je djelovati 24 sata nakon prskanja grla.

 L A Ž U
 Farmaceutska industrija rekla im je da tako pričaju, a nažalost mnogi od njih nisu ni svjesni da jednostavno lažu i da su samo pijuni u rukama jedne SOTONSKE UDRUGE, farmako-naftno-monetarnihkartela.
ZAPAMTITE:
“JOD JE UNIVERZALNI DODATAK PREHRANI KOJI NAM OMOGUĆAVA DA BUDEMO VLASTITI LIJEČNICI. ON JE ESENCIJALNA  HRANJIVA TVAR ZA DOBRO ZDRAVLJE, JEDNOSTAVAN LIJEK ZA RAZNE FIZIČKE I MENTALNE POREMEĆAJE, DJELOTVORNO SREDSTVO ZA DETOKSIKACIJU I ANTISEPTIK..... “
Kolika je šteta nanesena ljudima izbacivanjem joda iz svakodnevne primjene najbolje govore riječi dr.med.Guya E.Abrahama koji tvrdi da je izbacivanje joda uzrokovalo ...“više patnje ismrti…od oba svjetska rata zajedno.“ Šteta je počinjena početkom 1980 godine, a traje do danas....
Ako se uzima Lugolova otopina onda je početna doza dvije kapi u čaši vode pa do šest kapi. Svatko neka polagano sam eksperimentira svi smo različiti i naše potrebe za jodom variraju, no dvije do četiri kapi bi bilo dovoljno jer godinama živimo u manjku elementarnog joda, a pod ogromnim smo utjecajem broma koji se nalazi u namirnicama koje se najviše i konzumiraju, kruhu i mlijeku.

Lugolova otopina treba sadržavati 5,0 posto joda i 10,0 posto kalijeva jodida u vodi.
Dvije kapi sadrže 5 mg joda i 7,5 mg kalijeva jodida.

Jod je najsigurniji od svih elemenata u tragovima i jedini koji se može davati bez opasnosti kroz duže vrijeme u količinama do 100.000 puta većim od preporučene RDA doze – ovo je istraživanjima dokazao dr.Brownstein.
Izuzetak su osobe koje imaju alergiju na jod koja je inače izuzetno rijetka.

Svakih sedamnaest minuta svaka kap krvi u našem tijelu prolazi kroz našu štitnjaču, i ako ona sadrži dovoljnu količinu joda, bakterije i virusi koji nastaju u krvi će biti ubijeni dok krv prolazi kroz štitnjaču.
Korištenje jodiranih soli kod kuće je jedan od najlakših načina pojačavanja unosa joda.

Važno je napomenuti da je obična kuhinjska sol slab izvor joda. Ljudi koji ne jedu morsku hranu, životinjske proizvode ili jodiranu sol imaju potrebu uzimati nadomjeske kako bi bili sigurni da je njihov unos adekvatan.

On uklanja otrovne kemikalije (živu, florid,  te bromid i aluminij, kojima nas svakodnevno zaprašuju kemtrejlovima s neba – ovome treba dodati i stroncij) i biološke otrove, potiskuje autoimunitet, jača T-stanice adaptivnog imunološkog sustava, te štiti od abnormalnog rasta bakterija u želucu.

Možemo raspravljati o njegovoj optimalnoj dozi, ali brzo bismo se složili da je jod apsolutno neophodan za zdravlje štitne žlijezde kao i jajnike, dojke i prostatu.
Osim povećanog rizika za rak dojke kod žena s manjkom joda, postoji uvjerljiv dokaz da manjak joda povećava rizik od raka štitne žlijezde. Ovo je samo nekoliko razloga zbog kojih biste se trebali zainteresirati za jod. U vremenu sve većeg izlaganja otrovima svima nam je potrebno više, a ne manje joda jer on ima vrlo specifične zaštitne učinke protiv nekoliko uobičajenih otrova kao što su flor i bromid, a u manjoj mjeri pomaže pri eliminaciji olova i žive iz tijela.
Jod se nekada smatrao mnogo važnijim toliko da se do prije dvadeset godina rutinski dodavao kao nadopuna kruhu. Jod se u malim količinama nalazi u nekim solima, ali zdravstveni djelatnici ne uzimaju u obzir da jod isparava dok se nalazi na kuhinjskom stolu.
Antiseptička svojstva joda se koriste za sterilizaciju svake površine i materijala u bolnicama. Jod je izvrstan mikrobicid sa širokim rasponom djelovanja što uključuje sve važne mikroorganizme vezane uz zdravlje kao što su probavne bakterije, probavni virusi, bakterijski virusi, gljivice i ciste protozoe.

////-/-/-/-/-/-/-/////
…sledi text sa FB grupe dr Slađane Velkov:

Danas je u svetu nedostatak jodanajčešci uzrok mentalne retardacije i oštećenja mozga. Problemi u trudnoći, abortusi i druge komplikacije mogu biti posledica nedostaka joda. Deca sa nedostatkom joda su apatična, često imaju poremećen rast i razvoj, govor, sluh,kretanje.

 Ranije su u školama držali otvorenu bočicu sajodom u učionicama. Sada toga više nema, sada fluorescentno svetlo po učionicama zrači decu i sisa im energiju.

 Kod trovanja hranom 6 kapi lugola (oblik jodaza oralnu upotrebu) u časi vode moze rešiti problem. Eventualno se može ponoviti terapija posle 2 sata. Za decu je doza polovina toga.

 Kod salmonele se uzima 6 kapi lugola 4 puta dnevno 3 dana, za decu su doze 3 kapi. Ovo nisam lično probala pa ne mogu tvrditi ali znam da je nekim mojim prijateljima lugol pomogao mnogo.
 Da bi smo utvrdili da li nam nedostaje jod, možemo namazati malo lugola na unutrašnju stranu ruke (2-3 kvadratna cm) i pratiti za koje vreme će koža upiti sav jod. Ukoliko koža upije jod za 8 sati, imamo veliki nedostatak, izmedju 8h i 16h imamo umeren nedostatak i ukoliko jod isčezne izmedju 16h i 24 h, imamo blagi nedostatak. Ako počne da nestaje tek posle 24 h imamo dovoljno joda u telu. (Dr. Guy Abraham, M.D.)
 Sada uglavnom svi imamo nedostatak.

 Preporučijem upotrebu 3 kapi dnevno na kožu 3 meseca a kasnije samo po jednu. Za decu je dovoljna 1 kap sve vreme. Trudnicama i maloj deci se ne preporučuju kapi, može se držati otvorena bočica sa lugolom u svakoj prostoriji.

 Posle nekoliko meseci upotrebe lugola, se napravi pauza par meseci.
 Utrljava se na unutrašnju stranu podlaktice, na mestima gde je koža tanka.
 Doze koje sam navela i način upotrebe su potpuno bezbedni čak i kod nedovoljnog rada štitne žlezde gde se sa 3 kapi na kožu može produžiti još 3 meseca.

 Danas imamo radioaktivnog materijala svuda oko nas i sve ga je više. Jod neutrališe radiokativne čestice kao i još neketoksine, uključujući i fluor. U idealnim i zdravim uslovima nema potrebe koristiti jod ali u ovim kada smo zaprašivani iz vazduha i sa zemljeotrovima  jod može mnogo koristiti.

 Jod je odličan za eliminaciju fluora, broma iradioaktivnih materija.

 Ima ga u biljkama: crveni kupus, crni i beliluk, paradajz, potočarka (zelena lisnata biljka), spanać, alge (posebno Kelp), brusnica, jagode, smokve, limun, pomorandže, jabuke, ananas, cvekla, pasulj.

Ne preporučujem dugotrajno oralnu upotrebu joda osim u hitnim situacijama koje sam opisala u tekstu. Doze kojesam navela i način upotrebe su potpuno bezbedni čak i kod nedovoljnog rada štitne žlezde gde se sa 3 kapi na kožu može produziti još 3 meseca. Jod se lako može predozirati sto može imati ozbiljne posledice. 
Na internetu ima razlicitih doziranja ali su iz mog iskustva često netačna i dovode do disbalansa.
Utrljava se na unutrašnju stranu podlaktice, na mestima gde je koža tanka.

 Dr Sladjana Velkov
http://slobodni.net/t114853/#ixzz2ScuFuPiw

-/-/-/-/-/-

ostali tekstovi:
http://matrixworldhr.wordpress.com/2012/09/14/jod-vratite-univerzalni-hranjivi-lijek-1-dio/
http://matrixworldhr.wordpress.com/2012/09/15/jod-vratite-univerzalni-hranjivi-lijek-2-dio/
http://matrixworldhr.wordpress.com/2012/09/16/jod-vratite-univerzalni-hranjivi-lijek-3-dio/

Nikola Ivankovic - Facebook