petak, 16. rujna 2016.

srdela

Slijede dijelovi iz knjige ''Najzdravije namirnice svijeta'' Georgea Mateljana

Važni podaci o srdeli Raspoloživost: cijelu godinu Rashlađivanje: ne Priprema: minimalna

Srdele su dobile ime po Sardiniji, talijanskom otoku na kojem su ribari nekoć nailazili na ogromna jata te ribe. Sirove srdele su vrlo ukusne, no lako se kvare pa ih najčešće jedemo konzervirane. Ljudi se odavna njima hrane, no tek je car Napoleon Bonaparte, pridonijevši tako popularizaciji ove male ribe, uveo konzerviranje srdele kako bi prehranio svoje ljude. U SAD-u su bile osobito omiljene početkom 20. stoljeća, da bi danas, kad su ljudi shvatili koliko su one dragocjen izvor omega-3 masnih kiselina, ponovno postale popularne. Zabrinuti zbog čistoće mora, ljudi posežu za srdelama jer su one, budući da se hrane isključivo planktonom, na dnu morskog prehrambenog lanca, i zato ne nakupljaju teške metale, kao što je živa, i druge otrovne tvari poput ostale ribe. Premda su malene, uvelike pridonose najzdravijem načinu prehrane. Podaci iz ovog poglavlja odnose se uglavnom na konzervirane srdele.

Zašto bi srdele morale biti sastavni dio najzdravijeg načina prehrane Stara izreka ''vrijedno ne dolazi u velikom pakiranju'' posebno je točna kad su u pitanju srdele. Ova mala riba, koja može narasti najviše do 35 centimetara, ali čija je najčešća duljina od 15 do 20 centimetara, prepuna je nutrijenata korisnih za zdravlje. Bogata je omega-3 masnim kiselinama, zdravima za srce, kalcijem, od kojeg se sastoje ljudske kosti i vitaminom D. Drugi je po važnosti izvor vitamina B12.

Vrste srdela Srdele su svrstane u skupinu riba koje žive u hladnim morima, zajedno sa skušom haringom, snjecom, lososom i velikom pločom. Sve one obiluju omega-3 masnim kiselinama. Postoji šest različitih vrsta srdela, a sve one pripadaju porodici Clupeidae, s više od 20 različitih vrsta ribe koja se po svijetu prodaje pod nazivom srdele. Njihove zajedničke osobine su da su sve male, žive u moru, bogate su uljima, srebrnaste su i imaju mekane kosti. Svježe srdele - budući da se lako kvare, svježe srdele teško je naći na tržnicama ribe. Ako ih nađeš, imaš sreće jer su one prava poslastica i izvrsne su i s roštilja i pržene. Vrhunac sezone Sezona svježih srdela traje tijekom ljetnih mjeseci. Konzervirane srdele možeš kupiti u svako doba. Najbolji način odabira srdele Konzerve srdela s maslinovim uljem bolje su od onih sa sojinim uljem. Ljudi koji žele smanjiti unos masti u svoj organizam možda će odabrati srdele konzervirane u vodi. Pogledaj rok valjanosti otisnut na pakiranju da budeš siguran da nisu pokvarene. Svježe srdele ne možeš uvijek naći na tržnici, no ako ih nađeš, kupi one koje mirišu svježe, koje su čvrste na dodir i imaju sjajne oči i kožu.

Kako je održati svježom Konzerviranu srdelu možeš staviti u kuhinjski ormarić, najbolje u onaj u kojem je svježe i koji nije izložen toplini. Njihove konzerve imaju dug rok trajanja; pogledaj na pakiranju kad on istječe, pa ćeš znati dokad konzervu možeš upotrijebiti. Okreni povremeno konzervu, tako da ulje ili voda prekriju ribu koja je bila izvan njih, što će im sačuvati vlažnost. Ako ne uspiješ pojesti svu ribu iz konzerve, ono što ti je ostalo, spremi u hladnjak. Svježe srdele lako se kvare, pa uobičajena temperatura u hladnjaku (2-4 °C) ne zaustavlja enzimsku aktivnost koja uzrokuje njihovo propadanje; najbolje ih je držati na temperaturi od -2 do 0 ° C. Isprobao sam različite metode kako bih pronašao najbolji način za čuvanje srdela, uključujući i pohranjivanje u hladnjak s ledom kako bih im snizio temperaturu. Premda tako održavamo nisku temperaturu ribljeg mesa, led se brzo rastali, pa se ono nađe u vodi zbog čega izgubi mnogo od svoga okusa. Izvadi srdele iz papira u koji su bile umotane, operi ih i stavi u vrećicu s patentnim zatvaračem čim dođeš kući s tržnice. Stavi ribu u zdjelu i zatrpaj kockicama ili paketićima leda da je do kraja ohladiš. Iako ćeš na taj način održati svježinu srdela makar nekoliko dana, preporučujem ti da ih potrošiš u roku od najviše dva dana od kupnje. Nemoj zaboraviti izliti vodu nakon što se led otopio, i dodati još kockica ili pakiranja leda. Nemoj zaboraviti da riba, ako se propisno ne pohrani, počinje neugodno mirisati te gubiti vlagu postajući tanja.

Najbolji načini za pripremu srdela Konzervirane srdele ne treba kuhati. Budući da su konzervirane u ulju, prije jela malo ih isperi pod mlazom vode da ukloniš suvišnu masnoću. Najzdraviji način kulinarske obrade srdela Konzervirane srdele Konzervirane srdele ne treba kuhati. Svježe srdele Svježe srdele mogu se pripremiti na roštilju, a mogu se i pržiti. One su brzo gotove i lako se prekuhaju. Da to spriječiš, mjeri vrijeme pripremanja. Kako se grilaju 7-10 minuta (od 3 do 5 minuta sa svake strane), važno je početi mjeriti vrijeme čim ih počneš grilati. Ako se prepeku, postaju žilave i gube okus. Gotove su onda kad se njihovo meso lako odvaja vilicom. Ovo vrijeme prženja vrijedi za srdele koje su duge od 15 do 20 centimetara.

Recepti
Pašteta od srdela za samo 3 minute
Odlična je kao predjelo servirana na krekerima ili kao umak. 1 konzerva (100 grama) srdela u maslinovu ulju ili vodi 113 g naribanog parmezana 1 velika žlica svježeg limunova soka 2 žlice nasjeckanog peršina 1 mala žlica kapara ½ žličice paprike 3 velike žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja Priprema: Procijedi ulje ili vodu iz konzerve. U mulitpraktiku ili mikseru pomiješaj sve sastojke. Miješaj dok masa ne postane jednolična. Posluži s povrćem ili krekerima.

Recept za 2 - 4 osobe
Isprobaj 3 izvrsna prijedloga za posluživanje konzerviranih srdela: Srdele s dijonskim umakom od kapara: u zdjelicama pjenjačom istuci 3 velike žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 2 žličice limunovog soka, 1 režanj usitnjena češnjaka, 1 veliku žlicu dijonske gorčice, 1 žličicu kapara i 2 žličice mješavine nasjeckana bosiljka i peršina. Prelij preko srdela. Srdele pomiješaj s nasjeckanim lukom, maslinama i anisom.

Rolice od srdela:
Umotaj srdele, rajčice, nasjeckani luk, nasjeckane masline, nasjeckani avokado, svježi bosiljak i kozji sir u listove rimske salate. Grilane svježe srdele Ukusno, brzo i lako 6 svježih srdela 2 žlice svježeg limunovog soka morska sol i papar želji 3 režnja češnjaka 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 2 žlice nasjeckanog, svježeg bosiljka Priprema: Nasjeckaj ili protisni češnjak i ostavi ga da odstoji 5 minuta Zagrij gornji grijač u pećnici. Dok se pećnica grije, srdelama izvadi iznutrice i očisti ih od ljusaka. Namaži srdele limunovim sokom te pospi solju i paprom. Stavi ih na roštilj dvadesetak centimetara dalje od izvora topline i prži 5 minuta sa svake strane dok ne požute. Začini maslinovim uljem, bosiljkom i češnjakom. 2 porcije