petak, 16. rujna 2016.

kobalt

Hrana
Kobalt u ishrani: kosti, jetra, bubrezi, zeleno lisnato povrće (u vrhovima i ivicama), detelina, voće, semenke, živina, mleko;

Biohemija i uloga

– sa fosforom ulazi u sastav vitamina B12;
– ulazi u sastav enzima: metilmalonil CoA mutaze, metiltetrahidrofolat oksidoreduktaze, homocistein metiltransferaze i ribonukleozil reduktaze;
– deluje blokirajuće na enzime koji sadrže gvožđe;
– učestvuje u razaranju peroksida;
– za normalan sastav hemoglobina osim bakra i gvožđa neophodan je i kobalt;
– kobalt, gvožđe, bakar i vanadijum učestvuju u stvaranju elemenata krvi;
– previše kobalta može dovesti do uvećanja tiroidne žlezde;  – koncentriše se u jetri, bubrezima i kostima;
– u prisustvu kobalta mikroorganizmi gastrointestinalnog (neophodan je za njihov razvoj) trakta sintetišu vitamin B12;
– kobalt je neophodan i za razvoj mikroorganizama u zemlji. Crnica je izuzetno bogata bakterijama i ima puno vitamina B12;
– pomaže stvaranju karotina (provitamina A) u toku klijanja biljaka;
– apsorpciju pomaže: bakar, gvožđe i cink, a ne odmaže ništa;

Terapija: vitamin B12. Kada se anemija normalizuje treba unositi kobalt prirodnim putem ili će se anemija ponovo javiti.