Blagotvorni zeleniš i vitamin B12
Najnovija studija CSIRO je pokzala da ukoliko se 3 puta dnevno hranom
unose folati i vitamin B12 može se značajno smanjiti rizik od bolesti
srca i raka. Namirnice bogate folatima je lisnato zeleno povrće a
vitamin B12 se nalazi u mesu, piletini, ribi, đzigerici.
Nalazi
ove studije ukazuju da veća količina folata i vitamina B 12 uneta
ishranom usporava habanje i oštećivanje DNA - genetskog materjala koji
se nalazi u nukleusima naših ćelija.
Takođe ljudi koji pate od većeg oštećenja DNA mogu smanjiti oštećenja korišćenjem ovih vitamina.
Studija
je izvedena nad 1000 Australijanaca kod kojih je meren nivo i tip
oštećenja DNA. Dr Fenech je rezultate ove studije podelio sa 40 drugih
naučnika u novoj globalnoj studiji sa nadom da se mogu smanjiti
oštećenja DNA koja nastaju sa godinama, vezana za način ishrane i načina
života.
Folati i B 12 imaju veoma važnu ulogu u sintezi i za
funkcionisanje DNA. Dr Fenech smatra da 10% ljudi koji se hrane na
zapadnjački način ne unose dovoljno ovih vitamina za optimalnu popravku i
sintezu DNA.
Ova studija je otkrila širok diapazon oštećenja DNA
među ljudima grupisanim prema sličnom godištu što bi moglo da bude
vezano sa lošim načinom ishrane ili izloženosti karcinogenima.
Ljudi
sa većim oštećenjem DNA imaju 3 puta veći rizik od oboljevanja od
kancerogenih oboljenja u odnosu na one koji imaju nizak nivo oštećenja
DNA. Takođe je utvrđeno da je došlo do 25% smanjenja oštećenja na DNA
kod grupe ljudi kod kojih su oni bili veoma oštećeni posle 12 nedelja
ishrane bogate folatima i B 12 vitaminom. Kod grupe ljudi koji su imali
mala oštećenja DNA nije došlo ni do kakvih promena.
Poruka ove
studije je da se manjim promenama u ishrani mogu smanjiti oštećenja DNA
što smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i povećava šanse za
dugovečnost. Nova globalna studija će utvrditi optimalan nivo drugih
vitamina koji mogu da minimalizuju oštećenja DNA.