Izvori vitamina B12
B12 nalazimo gotovo isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla kao što je jetra, bubrezi, meso, riba, školjkaši i rakovi, mliječni proizvodi i jaja, pa je čest slučaj perniciozne anemije kod vegetarijanaca i vegana. Preciznije, vitamin B12 sintetiziraju bakterije koje se nalaze u ovim namirnicama.
Vitamin B12 podnosi visoke temperature (molekula se raspada na 250°) pa se primjerice ovaj vitamin uništava na površini mesa prilikom termičke obrade, ali u unutrašnjosti ostaje. Stoga, najbolji način pripreme mesa za očuvanje što veće količine ovog vitamina je lagano pirjanje i srednje pečeni odrezak. Problem kod jaja koja su također izvor ovoga vitamina jest i sadržaj tvari koje ga blokiraju, dok je mlijeko jako dobar izvor B12, posebno nepasterizirano.
Izbjegavanje nedostatka vitamina B12
Da bi se izbjegao manjak vitamina B12, postoji niz preporuka, vezanih uz prehranu i općenito način života, među kojima ističemo:
Redovito jedite namirnice koje obiluju ovim vitaminom
Jedite hranu bogatu kalcijem koji pomaže apsorpciju B12
Redovito koristite kokosovo ulje
Pojačajte unos B12 nakon operativnog zahvata – dušični oksid iz anestezije može potrošiti zalihe B12
Izbjegavajte namirnice bogate folnom kiselinom (suplementacija ovom kiselinom mora biti paralelno s pojačanim unosom B12)
Izbjegavajte namirnice koje blokiraju apsorpciju ovog vitamina (soja i spirulina)
Izbjegavajte lijekove koji smanjuju apsorpciju vitamina B12
Uzimajte B12 u dodacima prehrani ako bolujete od celijakije, Crohnove bolesti i drugih crijevnih bolesti.