petak, 7. listopada 2016.

hrono - ručak - jelovnik

Idealno vreme (ali ne i obavezno vreme) za ručak je između 13 i 15 časova.
Za ručak treba jesti belancevlne zivotinjskog ili biljnog porekla, povrce kao izvor sporih secera i vlakana i nikad, bas nikad ne treba pojesti uobicajen oblik deserta odmah nakon obroka.

1. Pileća supa, bez testenine, klasično napravljena (na trpezu se ne iznosi kuvana zelen ukoliko postojl problem sa gojaznošću ili visok holesterol i šećer u krvi) sa dosta svežeg peršuna, piletina iz supe, sa senfom i/ili renom, salata od sveze rendane šargarepe i celera, začinjena sa malo soka od limuna
2. Kuvani mlad kupus sa junetinom (kupus, šargarepa, malo ljute sveže paprike). U ovom obroku nije velika greška pojesti malo kuvane šargarepe, jer kupus ima osobinu namirnice sa takozvanim negativnim kalorijskim unosom. lako se hrono Ishrana ne obazire mnogo na kalorije, ova kombinacija neće izazvati porast težine, već naprotiv, nakon ovakvog obroka imaćemo u narednih 24 sata par stotina grama manje
3. Pileće belo meso sa paprikom i belim lukom (pileće belo, par čenova belog luka, nakon 10 min. dinstanja dodati par crvenih babura isečenih na komade, dinstati još dok ne omekša), zelena salata sa balzamikom i začinskim uljem je odličan prilog
4. Testenina sa paradajzom i bosiljkom, zelena salata, i mešavina više raznih salata (hrastov list, crveni i zeleni), malo radiča i malo rukole, nadev od balzamika, pola kašičice senfa i začinskog ulja)
5. Musaka od paprika (paprike ispeći u rerni i oljuštiti, mleveno meso prodinstati na luku ili praziluku, začiniti i dodati malo bibera, poređati u posudu red isečenih paprika, red mesa, itd, završiti sa paprikom, naliti sa umućenim jajetom i malo kisele pavlake i zapeći u rerni). Ovo jelo ne smeju jesti osobe koje imaju prekomernu težinu, jer kombinacija pavlake i mesa nije odgovarajuća, eventualno mogu umesto pavlake koristiti punomasno kiselo mleko. lako je kombinacija mesa, jaja i pavlake teška, ovo jelo se lako vari zbog dodatka paprike i luka. Kad musaku ne pravimo sa pirinčem i mesom, razlika u varenju je značajna!
6. Šnicla sa povrćem i salatom (može i krmenadla), na ulju se isprži izlupana snicla, posebno se griluje mešavina povrća (tikvice, patlidžan, paprika, itd, ili se prodinsta neko od povrća – brokoli, prokelj, karfiol, spanać), paradajz salata sa krastavcem
7. Piletina sa limunom (pileće belo, dinstati na ulju, malo vode dodati, izvaditi meso i u tiganj staviti beli luk, prodinstati, dodati limunov sok, čašu belog vina, malo pileće supe ili kocku, u dobijeni sos vratiti piletinu i još malo dinstati), za one koji imaju idealnu težinu, može se garnirati sa malo kuvanog pirinča (pirinač sa piletinom, ćuretinom i ribom ne blokira u potpunosti aktivnost digestivnih enzima, ali pirinač svakako ne treba kombinovati sa takozvanim jakim mesima, kao sto je rečeno), odlično je uz ovo jelo dodati brokoli i prokelj, zelenu salatu sa začinima
8. Čorba od karfiola ili brokolija, začinjena sa pola čaše slatke pavlake, teletina sa mladim povrćem (meso isečeno na krupne kocke ispeći sa svih strana, dodati so i zaliti sa belim vinom, dodati paradajz i začine – timijan, peršun, majčina dušica, poklopiti i ostaviti na laganoj vatri oko pola sata, dodati nekoliko glavica luka krupno sečenog, mlade šargarepe, grašak, pa kuvati jos 15 minuta, zatim dodati boraniju i kuvati jos 15 minuta). Ovo jelo je malo teža kombinacija, ali je veoma ukusno i može biti na trpezi povremeno.
9. Pastrmka i kuvani karfiol (začinjen samo sa malo belog luka), salata
10. Sočivo u crvenom vinu (iseći povrće – crni luk, šargarepu, čen belog luka, iseckati malo slanine, zeleno sočivo zaliti crvenim vinom – na pola kg ide oko 5 dl, dodati vode i kuvati, kad provri dodati povrće i slaninu, kuvati jos 30 minuta na laganoj vatri, obavezno dodati malo začinskog bilja, timijan, lovor, peršun itd).
11. Aromatično sočivo (crni luk, šargarepu i praziluk iseći, slaninu propržiti, dodati povrće i dinstati oko 3 minuta, umešati sočivo – zeleno, dodati juneće supe ill vode, kuvati dalje)
12. Juneća supa (jednostavno za pripremu, ukusno i zdravo jelo) veza zeleni, parče junetine za supu, luk crni, začini. Meso iz supe sa senfom, renom i povrćem uz salatu, u supu ne dodavati testenine, samo dosta svežeg peršuna. Umesto kuvane šargarepe, poslužiti rendanu svežu sa limunovim sokom.
13. Musaka od pečuraka, kupus salata (pola kg šampinjona, 300 grama krompira, na crnom luku izdinstati pečurke iseckane na listiće, posoliti, pobiberiti i dodati seckan peršun, kuvane krompire oljuštiti i iseći na kolutove, u plehu ređati red krompira, red šampinjona, preliti sa umućenim jajima i kiselom pavlakom, peći oko pola sata u rerni.
14. Punjena paprika bez mesa (10 babura, 400 g krompira, 2 paradajza, oprati babure, izvaditi semenke i posoliti ih iznutra, narendati krompir i dinstati ga na luku dok ne omekša, dodati so, biber, jedan iseckan paradajz, malo vode i nadevom puniti babure, između babura staviti drugi iseckan paradajz, naliti vode do polovine visine babura, peći u rerni na oko 150 stepeni, pri kraju umutiti nekoliko jaja sa malo brašna i jednim jogurtom 100 g. preliti paprike i jos desetak minuta ostaviti da se zapeče (jaje je kombinacija skroba – žumance i proteina koji ne opterećuje – belance, pa je ova kombinacija sa krompirom dozvoljena).
15. Pljeskavica, grilovano povrće, salata (iseckati sitno dve glavice crnog i dva čena belog luka, mleveno juneće meso, oko pola kg sjediniti sa lukom, dodati malo sode bikarbone – jedna kašika, so, biber, aleve paprike, ostaviti da odstoji u frižideru dva sata, od mase oblikovati pljeskavice nauljenim rukama i pećii na rostilju ili tiganju)
16. Kupus sa svinjetinom
17. Paprike punjene mlevenim junećim mesom i zalivene belancetom i malo kisele vode
18. Batak i karabatak sa puno sveže salate (zelena salata i sečena crvena paprika) sa sokom limuna
19. Ćufte u paradajz sosu sa pireom od tikvice i karfiola. Ili samo kuvani karfiol, na primer
20. Svinjski vrat sa pečenom paprikom
21. Juneći gulaš sa kuvanim povrćem i zelenom salatom
22. Neka masnija riba, na primer šaran, sa blitvom i svežom kelerabom
Ne treba zaboraviti sve vrste pečuraka, one se mogu komblnovati i sa mesom i sa ugljenim hidratima, pa kako je rižoto dobar izbor tako je i biftek sa prilogom od pečuraka.
Punjene paprike su daleko jestivije i ukusnije ukoliko ih punimo ili samo sa mesom dinstanim na luku, ili samo prokuvanim pirinčem, ovo važi za sva poznata domaća jela u kojima se inače kombinuje pirinač i meso!