petak, 7. listopada 2016.

jelovnik - hrono doručak

Doručak bi trebalo da traje 30 minuta I da ne bude kasnije od 11 sati pre podne.
Za doručak se moze jesti SVE, izuzev – voća, slatkiša, kuvanog mesa, ribe.
Na primer, nlje dobro za doručak pojesti jaja, šunku, paradajz i krastavac, all je dobro pojesti sve ovo uz 3 ili 4 integralna tosta i što manje povrća, znači, cerealije su NEOPHODNE (hleb, musli, proja, itd)

1. Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), puter, kiselo mleko
2. Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), ajvar, šunka
3. Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), jaja na oko, paradajz salata
4. Kuvan proso sa kiselim mlekom, prženom slaninom, raznim semenkama
5. Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), puter, kajgana od dva jaja sa peršunom
6. Kuvana heljda sa prženom slaninom ili svinjskim vratom, mlad sir, može neka salata pored
7. Hleb (tostiran Tonus ilidomaći hleb), kajmak, pečenica, paradajz salata
8. Kuvana spelta sa sirom i šunkom
9. Hleb (tostiran Tonus ili domaći hleb), goveđa pršuta, mlad sir, paradajz salata
10. Kajgana sa pečenom paprikom, hleb
11. Hleb, humus, šunka i salata
12. Pita sa heljdinim korama, mladim sirom i jajetom
13. Hleb, ajvar, šunka
14. Tostiran integralni hleb (hleb treba tostirati, jer se tada aktivnost kvasca smanji ili poništi, što olakšava mršavljenje ili održavanje idealne težine), maslac, odnosno puter i kiselo mleko (jogurt treba izbegavati, jer tehnološki postupak u proizvodnji jogurta dovodi do fiziološke reakcije u organizmu). Takođe je dozvoljen i tostiran hleb sa puterom i džemom bez sećera (najbolji je izbor džem bez ikakvog dodatog šećera ili onaj sa dodatom fruktozom – ova fruktoza ne podiže nivo insulina, jer za razliku od šećera iz svežeg voća, ne dovodi do aktivacije pankreasa!). Jedite koliko želite, sa napomenom da jedno parče tosta nije dovoljno za dnevne ugljenohidratne potrebe.
15. Palenta sa feta sirom ili kravljim mladim sirom, kiselo mleko
16. Kifla od heljdinog ili kukuruznog brašna, čaša kiselog mleka sa 2.8 ili 3.2% masnoće
17. Pržena jaja, može i više jaja, a u tom slučaju treba ukloniti žumanca (dovoljno je u toku sedmice pojesti 4 žumanca, dok za unos belanaca ne postoji nikakvo ograničenje), sa prženom ili svežom šunkom, paradajz, sir, kiselo mleko, čaj, tost
18. Musli, kiselo mleko ili voćni jogurt (voćni jogurt se preporučuje povremeno za doručak, iako ne pripada pravom hrononutritivnom obroku za doručak; neće nauditi ako se povremeno pojede, a može doneti zadovoljstvo punog ukusa kod onih koji su navikli na ovakav ukus).
19. Tost sa puterom i šunkom, žuti sir – kačkavalj, trapist, gauda, kiselo mleko, krastavac
20. Kajmak, tost, tvrdo kuvana jaja (1-2 cela, ostala bez žumanca), kiselo mleko, paradajz
21. Proja sa sirom
22. Pita na plotni (kora za gibanicu ili pitu se premaže sa svežim mućenim jajima i mladim sirom, zatvori se u obliku kvadrata ili trougla i isprži na malo ulja).
23. Gibanica, kiselo mleko
Praška sunka, pileće i ćureće grudi su dozvoljene, pečenica takođe, ali bi trebalo biti oprezan sa namirnicama kao sto su paštete, viršle i nekim suhomesnatim poizvodima – ukoliko ne znamo tačan sastav i kolčinu aditiva.